Can a nursing home employee serve as a health care agent in California?
California Probate Code Section 4701 outlines restrictions on who can act as a health care agent. Under the statutory advance directive, an operator or employee of a community care facility where you receive care generally cannot be your agent. This restriction does not apply if the employee is related to you or is a coworker.
✓ Accepted answer
Generally, no. Under California law, a nursing home employee cannot serve as a health care agent for a resident at that facility unless specific exceptions apply.
- Statutory Restrictions: California Probate Code Section 4701 explicitly states that your agent may not be an operator or employee of a community care facility or residential care facility where you are currently receiving care. This rule also applies to your supervising health care provider or any employee of the health care institution providing your care.
- Family Exception: The restriction is lifted if the employee is a family member or relative of yours. For example, if a sibling or child works at the nursing home, they may still be named as your agent.
- Coworker Exception: The ban does not apply if the employee is a coworker of yours (in the context of your employment or other professional relationship outside the care setting), though this is a rare scenario for nursing home residents.
- Choosing Alternatives: Because of these conflict-of-interest safeguards, it is best to appoint a trusted friend, distant relative, or another individual who is not involved in your day-to-day medical care. You can also name an alternate agent in case your primary choice is unavailable.
- Legal Review: When drafting your Advance Health Care Directive, ensure the form you use reflects current California Uniform Health Care Decisions Act standards. Resources from organizations like the California Attorney General’s Office provide the official statutory form for free.
Warning Sign: If you discover that a care facility employee is acting as your health care agent in violation of these statutes, or if you suspect that a non-qualified individual is overriding your documented wishes, contact the California Department of Health Care Services for a state licensing inquiry or consult a geriatric attorney immediately.
Related Questions
- What is the average monthly cost of a private nursing home room in the US?
- How do I calculate the deductible portion of a nursing home stay in 2026?
- Why do Medigap policies not cover nursing home costs that LTC insurance pays for?
- What is Paw Paw Mail and who is it designed for?
- How does long-term amiodarone use affect the optic nerve in elderly patients?