Can a deceased person's body be kept at home instead of a chapel of rest?
While most bodies are released to funeral directors, there is no legal requirement to keep remains in a chapel of rest. Families can keep the body at home, provided public health regulations are followed, an option often preferred for specific religious rites.✓ Accepted answer
Yes, a family can keep a deceased person’s body at home instead of a chapel of rest or funeral home, as there is no legal requirement in the United Kingdom or United States to transfer remains to a professional facility. This option is often chosen to accommodate specific religious rites or to allow for private mourning periods. To do this safely and legally, families must adhere to specific public health regulations and state or national guidelines.
- Verify Local Regulations: In the UK, while there is no strict legal ban on home storage, you must not breach public health laws. In the US, rules vary significantly by state; some, like California and New York, have specific codes regarding the storage of human remains in private residences, often requiring a licensed mortician to be involved in the handling or release of the body.
- Temperature Control: You must ensure the body is kept in a cool place, ideally below 40 degrees Fahrenheit (4.4 degrees Celsius), to slow decomposition and prevent public health risks. Using a body cabinet or a dedicated cool room is strongly recommended over standard bedrooms.
- Coordinate with Professionals: Even if the body stays home, you should contact a funeral director or licensed mortician immediately. In many US jurisdictions, only a licensed practitioner can legally transfer the body for burial or cremation. In the UK, the next of kin is responsible for the body but must still register the death with the Registrar of Births, Deaths and Marriages before the funeral can be finalized.
- Religious and Personal Rites: This practice is particularly favored in non-Christian religious traditions where specific rituals must be performed in the home within 24 to 48 hours of death. Ensure your home environment can accommodate the required number of mourners and ritual requirements without violating local health codes.
- Documentation: Have a death certificate signed by a medical professional ready. If the death was sudden or unexplained, a coroner or medical examiner must release the body first, which may delay the transfer home.
Related Questions
- How does the 6-year lookback period apply to self-identified Medicare overpayments under 42 CFR 401.305?
- How does the cost of 24-hour home care compare to assisted living in LA?
- What steroid side effects indicate a senior needs home care help?
- What specific bathroom safety features should I install before helping my father bathe?
- How do I determine if my parent needs a paid caregiver or just family support?